ÜCRETSİZ YKS TERCİH DANIŞMANLIĞI HİZMETİ BAŞLADI

24 Temmuz 2019

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) tercih maratonu başladı. Peki uzmanlar YKS tercihleri konusunda ne söylüyor? Adaylar YKS tercihlerini nasıl yapmalı? Küçükçekmece Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na giren öğrenciler için her yıl olduğu gibi bu sene de ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti vermeye başladı.

28 Temmuz 2019 Pazar gününe kadar devam edecek hizmet kapsamında, ilçedeki 4 noktada 12 rehber öğretmen ve tercih danışmanı adaylarla bir araya gelecek.

Armonipark AVM, Arenapark AVM, Hürriyet Caddesi ve Küçükçekmece Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde saat 12.00-20.00 arası hizmet verecek olan danışmanlık masalarında rehber öğretmenler,  öğrencilerin tercihlerini kendilerine en uygun şekilde yapmalarına yardımcı olacak.

“Adaylarımızın Yanındayız”

Küçükçekmece Belediyesi olarak eğitime destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Belediye Başkanı Kemal Çebi, tercih döneminde adayların yanında olduklarını belirterek, tüm öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar diledi.

Uzmanlardan Öğrencilere Doğru Tercih İçin İpuçları

Küçükçekmece Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni ve Tercih Danışmanı İbrahim Temel, meslek ve bölüm seçimi konusunda kafası karışık olan gençleri, tercih dönemini doğru değerlendirmeleri konusunda uyardı ve sağlıklı seçim yapmanın ipuçlarını verdi.

“Adaylarımız Kendisini İyi Tanımalı”

En doğru tercihin adayların kendisini iyi tanımasıyla yapılacağının altını çizen İbrahim Temel, “Üniversite adayları öncelikle ne istediğini bilmeli. Kendisini iyi tanımalı. Adaylarımız kendisine gelecekten ne beklediğini, nasıl bir yaşam istediğini sormalı. Kişisel yeterliliklerini, yeteneklerini iyi bilmeli. Çalıştığı ortam hareketli mi olmalı yoksa sabit bir iş mi olmalı? Çevresindeki insanlar onun hangi özelliklerini ortaya çıkarır ve onu nasıl tanır? Bu soruların cevapları adaylarımızda saklı. Bunları bildikten sonra elde ne var ona bakılmalı. Eldeki puan hayallerine yetiyor mu? Bir yıl daha beklemeli mi? Daha iyisini yapacak potansiyeli kendilerinde görüyorlar mı? Bazı öğrencilerimiz sadece unvanından dolayı bazı bölümlere girmek istiyor. Ancak kişi unvanı her alanda kendisi elde eder. Biz adaylarımıza bu konularda yol göstermeye, pusula olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Üniversitelerin Eğitim – Öğretim Kalitesi Göz Ardı Edilmemeli”

İbrahim Temel, bazı adayların sadece üniversiteye girmek için bilinçsiz tercih yapıp sonradan mutsuz olduğuna dikkat çekerek, “ Öğrencilerimizin istedikleri bölüm kadar, üniversitelerin eğitim-öğretim kalitesi de çok önemli. Üniversiteye gitmek demek 2 ya da 4 yıl boyunca sadece okula gidip gelmek değildir. Üniversite hayatında bir şeyler de yapmak gerekiyor. Kulüpler, üniversitelerin yaptığı araştırmalar, üniversite ve özel sektör bağlantısı, üniversitenin akademik kadrosu çok önemli. Seçecekleri okulun vaatlerine bakmak gerekiyor. Okulların fiziki koşullarından çok bunlara dikkat edilmeli” dedi.

“Ebeveynler Çocuklarının Önünde Arkasında Değil Yanında Durmalı”

Tercih aşamasında ailelere de önemli görevler düştüğünü söyleyen Temel, “ Ne yazık ki bazı aileler çocuklarına kendi istedikleri bölümlerle ilgili baskılar yapıyor. Komşularının söylediklerinin bile etkisi altında kalıyorlar.  Bizim ailelerden ricamız; komşularına değil, işi bilen danışmanlara gitsinler. Çocuklarına yol göstersinler ama kural koymasınlar. Çünkü bu öğrenciler 17-18 yaşında. Artık karar verebilecek yaşta olduklarının farkına varsınlar. Elbette, fikirlerini paylaşsınlar. Ancak kararı çocuklar vermeli. Ebeveynler, çocuklarının önünde ya da arkasında değil, yanlarında durmalılar” dedi.

Adaylar ve Ebeveynlerden Küçükçekmece Belediyesi’ne Teşekkür

Küçükçekmece Belediyesi’nin tercih danışmanlığı hizmetinden faydalanan Anıl Ahmet Mutlu (18) “Dışarıdan ücretli alacağımız bir hizmeti belediyemizden ücretsiz almak çok güzel. Aldığım puanla hangi okullara girebileceğim ve mesleklerin iş imkanları konusunda kafam çok karışıktı. Buradaki danışmanlar bana yardımcı oldu. Bu hizmeti sunan Küçükçekmece Belediyesi’ne teşekkür ederim” dedi.

Oğluyla birlikte tercih danışmanlık masasına gelen Himmet Güneş (53) ise “Çok güzel bir hizmet. Oğlumun kafasında çok fazla soru işareti var. Burada uzmanlardan aldığı bilgiyle bir nebze olsun rahatladı. Bu kolaylığı sağlayan Küçükçekmece Belediye  Başkanı Kemal Çebi’ye teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.